Kiezen voor jezelf, of kies je voor een ander, het valt niet mee.

Wellicht ben je het niet gewend om voor jezelf te kiezen en voelt het raar of egoïstisch, ondankbaar.

Kies elke moment van de dag, kies bewust. Kies elk moment voor hetgeen wat op dat moment van toepassing is. Kies elke ochtend als je wakker wordt, maar doe het wel. Want als je geen keuze, geen beslissing maakt, dan blijf je in de twijfel. Twijfel kan weer komen door allerlei situaties en angst. Dan blijf je muurvast zitten, blijf je kleven, blijf je op je plek. Misschien ook wel een veilige plek voor jou. Misschien niet altijd een fijne plek, wel veilig, maar niet altijd fijn. 

Misschien naar, misschien koud, misschien in lage energie.
Niet echt jouw plek, door die lage energie. Omdat je je angstig voelt of misschien twijfelt, blijf je erin hangen, soort zwaan kleef aan. Het maken van een keuze is hetzelfde als het zetten van een stap of stapje, want het geeft weer ruimte. Die keuze of die beslissing geeft weer ruimte. Het hoeft niet een grote beslissing te zijn. Het kan een kleine beslissing zijn of keuzes zoals bijvoorbeeld waar heb je nu zin in om te gaan doen. Ja, dat is misschien nog wel een uitdaging. Wat vind je leuk om te doen? Er is zo veel! Wat moet je kiezen?

Dan is het tijd om op onderzoek te gaan, om naar binnen te gaan.
Dus in plaats van het buiten jezelf te zoeken en misschien wel door je gevoeligheid aangeraakt te worden door enthousiasme van andere mensen om je heen, collega’s, vrienden. Waardoor je eigenlijk meegenomen wordt in hun beleving, omdat je zo gevoelig bent voor hun verhaal. Waardoor je je eigen keuze en je eigen gevoel, je eigen belang, eigenlijk een beetje vergeet door in de beleving van de ander mee te gaan. Want ja, vind je dat eigenlijk wel leuk? Past dat wel werkelijk bij jou? Is dit niet het verhaal van de ander? Is het niet tijd om op zoek te gaan naar je eigen verhaal? Dat misschien compleet anders is, waar andere mensen niets van begrijpen, maar voor jou precies goed is. 

Dat voel je door die heerlijke energie, die je mag ervaren op het moment als je die keuze hebt gemaakt, die beslissing, keuze voor jezelf.
Wat heerlijk, om die rust te ervaren, bedank jezelf daarvoor, bedank de ander voor die spiegel. En neem even een moment van bezinning door er aandacht aan te geven. Kijk eens, dank je wel voor deze beslissing, hoe voel je je nu? Laat je niet in de war brengen, laat je niet van je keuze afbrengen. Je kunt altijd later weer opnieuw kiezen, maar nu voor is het deze keuze. Nu kies je voor dat, omdat dat goed voelt, en dat is oké. Omdat dat jouw pad is. En misschien is het morgen een andere keuze, dat is ook goed, want dat is ook jouw pad. Fijn hè dat je mag kiezen, maar doe het wel, blijf niet hangen, stapje voor stapje, in jouw eigen tempo, zijn wie je bent.

En ervaren, dat het goed is zoals het nu is, ook al voelt het nu misschien even niet zo, ook al ziet de buitenwereld er uit als een grote chaos. Voor jou heeft dat geen invloed, je hebt geen input nodig, omdat jij er vanuit je binnenste, vanuit jezelf, vanuit je eigen ervaringen opnieuw mag kiezen voor datgene wat goed voelt. Dank je wel.

Over de schrijver
Reactie plaatsen