19 februari 2020 
2 min. leestijd

Lao Tse zegt: Je bent je eigen leraar

Lichtmeester Lao Tse
Je bent je eigen leraar.

Onthou goed. Misschien lees je mijn citaten wel, mijn wijsheden. In een boek. Onthou goed, je bent je eigen leraar. Jij geeft je zelf toestemming om te ontwikkelen, om te ontdekken, om te groeien. Die keuze is aan jou. Er is natuurlijk voldoende informatie te vinden in jullie wereld tegenwoordig. Maar wees kritisch, en zoek je eigen informatie. Waar komt die informatie vandaan, van wie is die? Van mij? Of van iemand anders? Of van je buurvrouw? Wie is jouw leraar?

Kies jouw rolmodel. Kies jouw voorbeeld. Als je nog zoekende bent. Zonder te vergelijken. Waar je een voorbeeld aan kan nemen, hoe het ook kan, hoe het ook mag. Maar wees daar wel kritisch in, en neem niet klakkeloos alles aan.
Want zoals ik zei je bent je eigen spirituele leraar.

De wijsheid zit in jezelf, en deze week gaat over verbinding.

Verbinding maken, met je ware zelf, je innerlijke zelf. En dat betekent stilte. En in die stilte ontdek jij jouw ware leraar. Dus zoek niet teveel buiten jezelf, maar neem aan van de wijsten van de wereld. Misschien wel van mij. Misschien wel van anderen, waarvan je weet dat ze meerdere levens hebben doorleefd.
Tot je het herkent. Tot je gevoel zegt ja, dit voelt goed. Dit is mijn energie, dit past bij mij. Gebruik je gevoel. Jouw innerlijke wijsheid, en luister daarnaar, jouw leraar. Laat je niet van de wijs brengen, maar ga in je kracht staan.

Hou voet bij stuk, zondert koppig te zijn. Sta open voor andermans mening, en zeg dankjewel. Maar beslis zelf wat je ermee gaat doen. Dat is aan jou, de keuze, wat doe je ermee? Gas je er in mee, in de soap van alledag, of kies je voor jouw innerlijke rust, jouw innerlijke stilte? Ja, het is even wennen als het zo rustig is. Maar het zal je veel overvloed geven. Veel liefde, veel overvloed, veel inzichten. Veel kansen.

En veel mogelijkheden, veel meer dan je nu voor jezelf zou kunnen bedenken.

Gewoon omdat het uit je gevoel komt. Luister naar je gevoel, jouw innerlijke wijsheid. En sta er elke dag vijf minuten bij stil, minstens. Kies zo voor jezelf. Zie het als een spiegel. Zeg dankjewel, en kies voor je volgende stap. Het is een proces, het is niet van vandaag of morgen. Je hebt alle tijd. Je krijgt alle tijd om jouw lessen te leren. En te ontdekken, en inzichten op te doen.

Heb geen haast, dat is nergens voor nodig. Waarom zo hard rennen? Doe eens rustig aan. Doe alles veel bewuster, stap voor stap. Ga rustig wandelen. Je hoeft niet te rennen naar je werk. Rustig aan. Stap voor stap.
Neem een diepe zucht, en ga aarden, voordat je de volgende situatie aangaat. En stel jezelf gerust daarin, je hebt echt alle tijd van de wereld. De wereld heeft niet jouw tijd; jij hebt de tijd van de wereld. Dankjewel.

Over de schrijver
Reactie plaatsen